Neljä kysymystä ennen tuotteistusprojektin käynnistämistä? 

Riikka Nurmi
Riikka Nurmi
Olen työskennellyt niin yrittäjänä, työntekijänä kuin julkisella sektorilla uuden kehittämisen parissa. Olen kouluttanut useampia viestinnän ja tuotteistuksen koulutuksia. Koulutan & konsultoin. Aiheina tuotteistaminen, hinnoittelu ja toimitusten sujuvoittaminen. [email protected] ✆ 040 501 7510

Moni kasvua hakeva yritys pohtii, miten uusi palveluidea tai vanha palvelu saataisiin helpommin myytäväksi tuotteeksi. Paras keino siihen on tuotteistaminen.

Nosteen asiakkaana on ollut hyvin eri toimialoilla toimivia ja eri kokoisia yrityksiä.  Tuotteistusprojektien kokemuksista kokosinkin listan kysymyksiä, joihin etukäteen vastaamalla voit varmistaa, että tuotteistusprojektisi ei hyydy tuloksettomana. Kysymyslista toimii yhtä hyvin  käynnistit sitten sisäisen tuotteistusprojektin taikka hyödynnät ulkoista apua.  

1. Kenet haluat ensimmäiseksi asiakkaaksesi? 

Tuotteistaminen on työtä, jonka tuloksena asiantuntemus tai osaaminen jalostuu myynti-, markkinointi- ja toimituskelpoiseksi palvelutuotteeksi. Tavoitteenasi on tehdä palvelun ostamisesta asiakkaalle helppoa muuttamalla ominaisuuspuheen asiakkaalle ymmärrettäväksi täsmäratkaisuksi.  

Mieti, ja päätä 

  • kenet haluat ensimmäiseksi asiakkaaksesi? 
  • minkä asiakasta riivaavan ongelman haluat ratkaista?  

Palvelua on mahdotonta tuotteistaa, jos muutat asiakastasi jatkuvasti tai jos pyrit miellyttämään kaikkia. Lopputuloksena saat vain keskinkertaisen palvelun, jonka markkinointi on tehotonta eikä palvelusi erotu kilpailijoista.  

2. Oletko valmis avaamaan palvelusi ulkopuolisten tietoon vai piilotteletko asiantuntemustasi? 

Jotta ostaminen on helppoa, asiakkaalle tulee tarjota faktat ostopäätöksen tueksi. Kuvata palvelun tärkeimmät hyödyt, konkreettinen palvelusisältö, selkohinta ja toimitus- ja ostovaiheet.  

Mieti, oletko valmis  

  • avaamaan asiantuntemuksesi ja hintasi ulkopuolisille – myös kilpailijoille?  
  • omimaan huikean palveluideasi omiin nimiisi ja rakentamaan ylivertaista kilpailuetua?  
  • kertomaan, miten poikkeat muista? Mitä sellaista lupaat, jota kukaan muu ei lupaa? 

Asiakkaamme Verkkoasema oli. Nyt heidän prosessien digitalisointipalvelunsa ovat ulkopuolisille näkyvillä – niin asiakkaille kuin kilpailijoillekin.

3. Onko sinulla oikeasti riittävästi resursseja? 

Yksi yleinen syy tuotteistusprojektien epäonnistumiseen on niukka tai olematon budjetti. Aikaa tai rahaa ei ole varattu riittävästi. Tuotteistushanke harvoin onnistuu “tehdään jos ehditään”  -periaatteella oman työn ohessa.  

Jos siis haluat todella saada tuotteistuksen maaliin, se edellyttää, että investoit riittävästi sisäisten asiantuntijoiden työaikaa.  

Tuotteistusprojektin tulee olla epätäydellinen. Se tarkoittaa sitä, että myyjät lähtevät heti projektin päätyttyä altistamaan palvelua asiakkaille. Varmista, että näin myös tapahtuu! 

Tuotteistusprojektissa kannattaa rakentaa aina myyntiesitys. Sen lisäksi useimmiten tarvitaan vielä ainakin tuotesivu verkkosivuille, asiakkaalle lähetettävä tuotemateriaali, tarjouspohja ja sopimuspohja.  Varmista, jo ennakkoon, että materiaalien tuottaminen ja verkkosivujen päivitys onnistuvat: 

  1. Osaat tai ehdit tehdä yrittäjänä itse 
  2. Materiaalien ja verkkosivujen päivityksestä vastaava varmasti ehtii tehdä  
  3. Sinulla on budjetissa rahaa ostaa muutostyö ulkopuoliselta tekijältä 

Tuotteistusprojektiin kannattaakin värvätä mukaan palvelujen myynnistä, markkinoinnista ja niiden toimituksista vastaavia tekijöitä. Kun he tuotteistavat palvelun yhdessä he sitoutuvat palvelun toteutukseen ja sisäinen myynti hoituu sujuvammin.

Tuotteistustyöhön osallistui Sillan myynnin ja markkinoinnin lisäksi ammattilaisia palkkahallinnosta, mikä osoittautui erittäin arvokkaaksi – osaaminen kasvoi projektin aikana kaikilla ja tuote on nyt aidosti yhdessä mietitty. ” Myyntijohtaja Jussi Jaakkola, Silta Oy 

4. Tuotteistanko itse vai otatko apua ammattilaisilta? 

Kaiken voi tehdä itse yhdessä osaavan ja hyvällä selkärangalla varustetun henkilökunnan kanssa. Sillä sinänsä tuotteistaminen ei ole mitenkään vaikeaa. Se on hieman kuin laihduttaminen – teoriassa helppoa, mutta käytännössä niin pirskatin hankalaa.

Lataa ilmainen Palvelun tuotteistaminen -oppaamme. Lue myös blogimme Mistä tuotteistaminen kannattaisi aloittaa?.

Niin kuin yhtiökumppanini Jyrki totesi: Olisi jäänyt meiltä kyllä yksinään tekemättä.” Toimitusjohtaja Tiina Räisänen, Verkkoasema Oy 

Jos kaipaat lisää konevoimaa ulkopuolelta, tutustu Noste-suolakaivos® -tuotteistuspalveluun. Säästät asiantuntijoidesi aikaa. Hanke etenee napakasti kuukaudessa maaliin ja saat käyttöösi satojen projektien kokemukset. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät muut kirjoitukset

Digital Audit Company tuotteisti kyberturvapalvelun
Tommi Elomaa

Digital Audit Company tuotteisti kyberauditointi palvelun

Digital Audit Company on yksi Suomen tehokkaimmista tilintarkastajista. Tarkastusten yhteydessä on tullut ilmeiseksi, että asiakkaat kaipaavat apuja myös kyberriskiensä auditointiin.

Yrityspäättäjien ja tietoturvan asiantuntijoiden haastatteluista saadun ymmärryksen perusteella tuotteistimme Digital Audit Companyn tiimin kanssa uuden Kyberauditointi palvelun.

Palvelu lanseerataan alkuvuodesta 2023.

Silta tuotteisti uutta myytävää kasvun vauhdittamiseksi
Riikka Nurmi

Silta tuotteisti uutta myytävää kasvun vauhdittamiseksi

Silta Oy on palkanlaskennan ja HR-palveluiden asiantuntijayritys. Heidän asiakkaansa voivat olla murehtimatta palkanlaskentaa ja keskittyä omaan liiketoimintaansa.  
Sillan ammattilaiset kiteyttivät suurasiakkaille uuden palvelun asiakashyödyt sekä sisällön helposti ymmärrettäväksi.

Hoivatilojen korttelin kokoinen tuotteistus
Minna Elomaa

Hoivatilojen korttelin kokoinen tuotteistus

Hyvinvointialueiden käynnistyminen ja kunnissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat moniin toimijoihin, niin myös Hoivatiloihin. Projektimme tavoitteina oli uudistaa palvelukortteli –konseptia ja tuotteistaa Hoivatilojen asema Suomen johtavana palvelukorttelirakentajana. Lopputuloksena halusimme tehdä korttelin ostamisesta helppoa.​

Palvelun tuotteistaminen

Pakerratko insinöörien esimiehenä?

Tämä 120-sivuinen e-kirja neuvoo vaihe vaiheelta, miten puserrat asiantuntijoittesi osaamisesta enemmän kate-euroja tuotteistamisen keinoin.

Teoksen vinkit perustuvat Suomen kokeneimman tuotteistajan käytännön kokemuksiin sadoista insinööritalojen tuotteistusprojekteista 17 vuoden aikana.